Naci Görür’den Marmara uyarısı
Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür, Kadıköy Belediyesi tarafından Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda düzenlenen Çevre Şenliğine katıldı. ‘Afet ve Kentsel Direnç’ başlıklı söyleşide konuşan Görür, depremlerin afet olmadığını, dünyanın varlık sebebi olduğunu belirterek, “Dünyada deprem olmazsa hepimiz biliyoruz ki dünya depremdir. öldü. Ölü gezegende deprem yok.”
Afetten çok sarsıntının bir doğa olayı olduğunu, insanların hayatını kaybetmesiyle afete dönüştüğünü söyleyen Naci Görür, “Fay bölgelerine başıboş binalar yaparsanız ölürsünüz. İşte o zaman afet oluyor. Tıpkı Güneydoğu’da olduğu gibi. Marmara’da, İstanbul’da “Parası var, parası yok, emeklisi, fakiri, fakiri var, devlet gücünü ve şefkatini göstersin. Vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak için belediye ile işbirliği yapmalıdır. Bu devlet olmanın gereğidir” dedi.
Beklenen sarsıntının maksimum 7,6 olacağı tahmin ediliyor.
“Avrupa yakasında zemin Anadolu yakasından daha kötü”
Beklenen Marmara depreminin minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde olacağına değinen Görür, “Bu büyüklükte bir deprem olursa beklenen hasar Güneydoğu’daki 11 ilin toplamından fazla olur. Çanakkale, Balıkesir , Bursa, Tekirdağ ve Edirne de etkilenecek.
Bakın unutmayın ki bu doğrultudaki faylar üzerinde nerede bir deprem olursa 200 kilometrelik yarıçap içindeki her yer göreceli olarak birbirinden etkilenecektir. Avrupa yakasındaki yer Anadolu yakasından beter. Anadolu yakası konum olarak daha iyi ama kıyı bölgeleri her iki bölgede de uygun görülmemektedir. Denizden ilk 10 kilometre içindeyseniz özellikle Avrupa yakasında çok dikkatli olmalısınız. Asya yakasında bu mesafe biraz daha daraltılabilir” dedi.
Görür ise ‘Kentsel Dönüşümde Yarımız’ kampanyasının yapı stoğu açısından çok faydalı olduğunu belirtti.